2020-11-05 13:17:50• hírek • Agerpres

Nelu Tătaru a Szilágy megyei karanténokról: Nem kellett volna ilyen sokat várni a döntéssel

Fotó: gov.ro
Fotó: gov.ro

Nem kellett volna megvárni, hogy a koronavírus-fertőzések szintje ilyen magasra ugorjon Szilágy megyében, hamarabb meg kellett volna hozni a karanténra vonatkozó döntést - jelentette ki csütörtökön Nelu Tătaru egészségügyi miniszter a Zilah, Szilágycseh és Zsibó esetében elrendelt 14 napos karanténnal kapcsolatban.

'Amint tudják, Zilahon 8,9 ezrelék a fertőzöttségi arány, a megye szintjén pedig 5,5. Ez vezetett a tegnap (szerda - szerk. megj.) este meghozott döntéshez, amely szerint a megyeközpont, illetve Szilágycseh és Zsibó karantén alá került. (...) A települések karantén alá vonását a megyei vészhelyzeti bizottságok javasolják a helyi járványhelyzet alapján. Én azon a véleményen vagyok, hogy nem kellett volna megvárni a döntéssel a 8,9 ezreléket' - mondta az egészségügyi miniszter Zilahon tartott sajtótájékoztatóján.


Hangsúlyozta, nem kell bűnbakot keresni a helyzet ilyen alakulásáért, mert a felelősség mindenkit terhel, mindannyian egyformán felelősek vagyunk amiatt, ami a településünkön történik.


A miniszter szerint lépéseket fognak tenni annak érdekében, hogy a megye egészségügyi rendszere képes legyen a megnövedekett számú esetek ellátására. Rámutatott, jelenleg 179 beteg van kórházban a megyében, közülük hatan szorulnak intenzív terápiás kezelésre. Növelni fogják a kórházi ágyak számát a COVID-kórházakban, és előkészítik a szilágykrasznai és a zsibói kórházakat az enyhe, vagy közepes súlyosságú esetek fogadására, mondta.


Amennyiben az új intézkedéseket betartják, Tătaru szerint egy hónap múlva csökkenhet az esetszám a megyében.


A Szilágy megyei vészhelyzeti bizottság javaslatára Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos vészhelyzeti bizottság vezetője szerda este aláírta a karantén bevezetéséről szóló határozatot Zilah, Szilágycseh és Zsibó esetében. A karantén november 5-én lép életbe, 14 napig érvényes.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: